Nieuw concept opzetten – van idee naar uitvoering!
Leuk we gaan sport aanbieden voor ouderen of we gaan een nieuw sportaanbod opzetten voor ouders van jeugdleden. Allebei leuke ideeën die vaak beginnen bij een enthousiaste vrijwilliger. Maar waar moet je beginnen en welke stappen moet je nemen? Hoe kom je in contact met je doelgroep en hoe zorg je ervoor dat het aanbod aansluit bij hun behoefte? Wat je natuurlijk niet wilt is een aanbod opzetten waar niemand op zit te wachten. Sta je op het punt een nieuw concept te lanceren of een nieuw sportaanbod op te zetten? lees dan dit artikel en ontdek een eenvoudig stappenplan om een concept te realiseren.
Investeer slim
Het aantrekken van en nieuwe doelgroep of het in de markt zetten van een nieuw (sport)concept kost tijd en geld. Ik kom het nog vaak tegen dat vrijwilligers een nieuw concept op willen zetten maar geen budget hebben voor reclamemiddelen. Maar uiteindelijk zal je toch een website, huisstijl of folder nodig hebben voor je aanbod. Je doet er dus goed aan om hier vooraf over na te denken. Ik adviseer altijd om 1/3 van je tijd en budget te besteden aan een goed concept, 1/3 aan het realiseren van de middelen en 1/3 in het activeren van de middelen. Denk hierbij aan een budget om bijvoorbeeld een campagne op Facebook te starten.
Stap 1: ga in gesprek met je doelgroep
Voordat je daadwerkelijk een nieuw (sport)concept gaat uitwerken doe je er goed aan om eerst bij je doelgroep te toetsten of ze hier op zitten te wachten. Je kunt de volgende vragen stellen om erachter te komen wat hun behoefte is:
- Beweeg of sport je al?
- Waarom sport je wel of niet?
- Wat voor sport zou je willen doen?
- Wat zoek je in een sport en sportvereniging?
- Wat zouden wij kunnen doen om jou aan onze club te binden?
- Wat ben je bereid te betalen voor een goed sportaanbod?
- Etc…
De vragen geven je inzicht in de motivatie en behoefte van de doelgroep en hiermee kan je het concept opzetten zonder aannames. Mijn advies: twijfel je over iets, bijvoorbeeld het soort lidmaatschap, vraag het je doelgroep.
Tip: laat de doelgroep meedenken bij het uitwerken van je aanbod. Hierdoor krijg je veel informatie en kom je gelijk achter behoeftes en beweegredenen. Daarnaast realiseer je ambassadeurs die je aanbod gaan promoten.
Stap 2: uitwerken van het concept
Om een goed concept uit te werken moet je een aantal stappen nemen. De eerste stap is het bepalen van de doelgroep en bepalen welke boodschap ervoor gaat zorgen dat je opvalt bij je doelgroep. Daarna is het belangrijk om te bepalen met welk aanbod je de doelgroep gaat benaderen. Het aanbod moet voorzien in een behoefte.
Tip: maar 25% van de sportende Nederlanders doen aan training en competitie. Er liggen dus nog veel andere beweegmotieven waar je op in kunt spelen. Denk aan gezondheidsmotieven en sociale motieven.
Als het aanbod scherp hebt kun je gaan nadenken welke activiteiten je kunt organiseren om de doelgroep in contact te komen. Je doet er goed aan om ambassadeurs in te zetten en leden te werven via leden. In ons e-book: meer leden en sponsoren in vier stappen” vind je hier tips voor. Het boek is via deze link gratis te downloaden. Als laatste stap is het belangrijk om te bepalen op welke wijze je zichtbaar gaat worden en gaat sturen van zichtbaarheid naar een lidmaatschap.
“Voorbeeld: je kunt als eerste stap een Facebookcampagne opzetten en gaan adverteren onder de door jou geselecteerde doelgroep. Je kunt de doelgroep verleiden de pagina van jouw club te Liken en dit is je eerste contactmoment. Je kunt daarna een evenement aanmaken op Facebook en zo je doelgroep verleiden om deel te nemen aan het kennismakingsevent op de club. Als je dit lukt dan heb je een tweede en derde contactmoment en dan is het belangrijk dat je tijdens het kennismakingsevent de NAW-TE gegevens van de doelgroep krijgt. Zonder telefoonnummer of emailadres kun je hen namelijk niet opnieuw benaderen voor een vervolgaanbod. Vergeet in dit proces natuurlijk niet je leden als ambassadeur in te zetten. Zij kunnen het event promoten via Facebook en kunnen kennissen, vrienden of familie meenemen naar het event.”
Stap 3: test je aanbod
Als je een nieuw (sport)concept opzet of als je een nieuwe doelgroep aan gaat trekken kan je in één keer investeren in alle middelen die je nodig hebt. Stel dat je voor jouw nieuwe concept een website, huisstijl en folder nodig hebt dan kost dit een investering. Wat je niet wilt is dat je investeert en dat de doelgroep niet reageert. Test daarom eerst je kennismakingsevent bijvoorbeeld via Facebook voordat je de middelen gaat realiseren. Je krijgt dan inzicht of het aanbod aantrekkelijk genoeg is en aansluit bij de behoefte van de doelgroep. Als het eerste event een succes is kan je jouw campagne vergroten en de middelen realiseren.
Stap 4: meet wat je doet
Als laatste is het belangrijk om alle activiteiten en campagnes te evalueren. Als je een campagne op Facebook start dan is het belangrijk dat je analyseert wat je per Like betaald hebt. Gemiddeld ligt dit tussen de € 0,50 en € 1,00 euro. Ligt dit een stuk hoger dan is of je aanbod niet goed of je moet jouw doelgroep nog scherper specificeren. Dit geldt ook voor de kennismakingsevenementen en het vervolgaanbod. Wordt er niemand lid dan is er nog een drempel of het vervolgaanbod is niet aantrekkelijk. Vraag de doelgroep daarom altijd naar hun ervaring. Met die informatie kun je jouw campagne nog beter maken.
De eerste stappen
Ieder concept vraagt tijd om het goed uit te denken en uit te werken. De ervaring leert dat dit geen maanden hoeft te duren. Je hoeft niet altijd alles al te weten om de eerste stappen te kunnen zetten. Ben je bezig met het opzetten van een nieuw (sport)concept of denk je eraan om iets nieuws op te zetten, bel ons gerust. Wij kunnen je altijd vrijblijvend helpen bij het zetten van de eerste stappen.
En wisselen graag met je van gedachte over jouw ideeën!